Kuchnia

Jedzenie, przepisy

Kokardki (farfalle) ze szpinakiem i oregano - Magazyn Kuchnia

(dla 4 osób)

Składniki
1 szklanka grubo pokrojonych włoskich orzechów
1/4 szklanki oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
40 dag świeżego, najlepiej młodego szpinaku
20 dag rukoli
50 dag makaronu farfalle
1 szklanka ricotty
1 łyżka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną. Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski i mieszamy z ricottą. Następnie dodajemy orzechy, szpinak i rukolę, mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation