Kuchnia

Makarony Kasze Ryż

Muszle nadziewane grillowanymi warzywami i mozzarellą w sosie pomidorowym
Muszle nadziewane grillowanymi warzywami i mozzarellą w sosie pomidorowym

Składniki, 4 porcje:

• 14 muszli makaronowych
• 1/2 czerwonej papryki
• 1/2 żółtej papryki
• 1 cm plaster cebuli
• 1/2 cukinii
• 1 kulka białej mozzarelli
• 100 g sera koziego w roladce lub sera feta
• 2 pełne łyżki mascarpone

• oliwa extra vergine
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano
• 5 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)




Sos pomidorowy:

• 1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)
• 1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w 2 partiach na patelni grillowej przez około pół godziny każdą partię, na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi lub fetę oraz mascarpone.
Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych i skropić oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation