Kuchnia

Perfekcyjna w kuchni

Zupa - krem z kukurydzy wg. Nigelli z pieczonymi nachosami

Składniki:
500 g mrożonej kukurydzy (w związku z wieloma pytaniami wskazuję, że może być zamiennik w postaci kukurydzy z puszki, wiadomo, nie ten sam smak, ale mrożoną niestety ciężko dostać - udało mi się ją zdobyć w Carrefourze)
750 ml bulionu
1 - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
100 g startego sera
spora garść nachosów
sól, świeżo mielony pieprz
jedna papryczka chili

Rozmrożoną kukurydzę blendujemy z pociętą na drobne części dymką i szczypiorem, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy nachosy i posypujemy je serem. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 150 stopni zaglądając co jakiś czas, czy się za bardzo nie przyrumieniły (moje po spuszczeniu z nich oczu stały się moooocno rumiane:)).
Do masy kukurydzianej dodajemy bulion i przez chwilę jeszcze blendujemy. Odstawiamy na ogień, czekamy aż się zagotuje i pozostawiamy jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Podajemy z nachosami ułożonymi na wierzchu zupy oraz drobno lub mniej drobno posypaną papryczką chili :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation