Nauka i natura

Słoiki, butelki, przetwory domowe

Krem z białej czekolady w żurawiną

Składniki:

Na warstwę białą:
270 g białej czekolady
180 g śmietanki (użyłam crème fraîche)

Na warstwę owocową:
300 g surowej żurawiny (można użyć mrożonej lub w ogóle zastąpić ją innymi czerwonymi mrożonymi owocami – malinami, czarnymi porzeczkami, wiśniami)
50 g czerwonego wina wytrawego
50 g cukru
½ łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:
1. W garnuszku, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Odstawiamy do wystudzenia.
2. W osobnym garnku zagotowujemy owoce z winem, przyprawą i cukrem. Gotujemy około 15 minut, odparowujemy maksymalnie. Miksujemy na gładką masę. Możemy także dodatkowo jeszcze przetrzeć całość przez sitko. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Do słoiczka na dno przelewamy część owoców. Wstawiamy do lodówki. Kiedy lekko zastygnie zalewamy warstwą kremu z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia. Ilość warstw jest zależna od nas. Można wlać owocowy mus na spód słoiczka i wypełnić go do końca białym kremem. Można także tworzyć kilka takich warstw naprzeminnie, uzyskując ciekawy efekt wizualny. Pamiętać należy jedynie o tym, by każdorazowo po przelaniu kolejnej masy wstawić słoik do zastygnięcia w lodówce przed nałożeniem kolejnej.
4. Krem przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation