Kuchnia

potrawy&napoje

tarta morelowa z musli

składniki:

ciasto
- 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
- 25 g cukru pudru, szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 60 g zimnego masła w kawałkach
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- masło do nasmarowania formy
- suchy groch do obciążenia spodu podczas pieczenia
- na wierzch ciasta
- 500 g dojrzałych moreli
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- po 1/4 łyżeczki cynamonu i mielonej kolendry
- 2 łyżki płynnego miodu
- 50 g płatków owsianych
- po 1 łyżce sułtanek, siekanych orzechów laskowych i pestek słonecznikowych
- 1 łyżeczka ziaren sezamowych

sposób przygotowania:

1. wsypać mąkę do miski. dodać cukier puder, sól i otartą skórkę pomarańczową. zagnieść masło wraz mąką palcami, trąc składniki tak, by powstawały drobne okruszki ciasta.
2. dodać żółtko i łyżkę soku pomarańczowego. zagnieść razem na elastyczne ciasto. uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do ostudzenia.
3. w tym czasie umyć morele, przepołowić je i po wyrzuceniu pestek przekroić na ćwiartki. włożyć razem z 3 łyżkami soku pomarańczowego, cynamonem i kolendrą do rondelka lub garnka i gotować 20–25 minut, aż powstanie gęsta masa. ostudzić i domieszać 1 łyżkę miodu.
4. nagrzać piekarnik do 190°c. natrzeć tortownicę tłuszczem. rozwałkować ciasto na cienki placek na blacie lekko oprószonym mąką, włożyć do formy, pokrywając dno i formując wokół wysoki brzeg. gęsto nakłuć ciasto na dnie widelcem, rozłożyć przycięty papier do pieczenia i nasypać grochu. piec 10 minut.
5. usunąć papier do pieczenia oraz groch, a ciasto piec jeszcze 5 minut. wyjąć z piekarnika i ostudzić na drucianej podstawce.
6. zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°c. zmieszać płatki owsiane, sułtanki, orzechy i pestki słonecznika. w osobnym naczyniu rozcieńczyć łyżkę miodu łyżką soku pomarańczowego i wlać do mieszanki. wszystko dokładnie wymieszać.
7. rozprowadzić schłodzoną masę morelową po powierzchni ciasta. posypać ją równomiernie mieszanką bakaliową i lekko docisnąć, żeby przykleiła się do podłoża. piec jeszcze 12–15 minut, aż powierzchnia stanie się złotobrązowa i krucha. podawać w miarę możliwości ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation