Kuchnia

książka kucharska -dania

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie serowym
SKŁADNIKI

polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze 1/2 kg
spory pęczek szparagów (zielone lub białe)
10 dag sera z pleśnią zieloną lub niebieską
15 dag mascarpone (można zastąpić śmietaną co najmniej 18%)
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Narzędzie uniwersalne UNI-TOOL bordowo-żółte - Joseph Joseph Narzędzie uniwersalne UNI-TOOL bordowo-żółte - Joseph Joseph
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 61 tylko: 38,99 zł
Obieraczka ceramiczna obrotowa czarna - Kyocera Obieraczka ceramiczna obrotowa czarna - Kyocera
ranking ranking ranking ranking ranking
opinia Komentarze: 19 tylko: 79,99 zł
Polędwiczki umyj, dokładnie osusz, pokrój na plastry o grubości około 1 i 1/2 cm. Posól i posyp grubo zmielonym pieprzem.
Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę.
Umyte i osuszone szparagi obierz i odetnij twarde końcówki, następnie pokrój na kawałki o długości około 2-3 cm. Ugotuj je na parze przez przez kilka minut - powinny pozostać jędrne i chrupkie.
Kiedy szparagi się gotują, rozgrzej na patelni masło, dodaj mięso i smaż na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Kiedy zmienią kolor, zmniejsz ogień do minimum, dodaj mascarpone i ser pleśniowy, wymieszaj, trzymaj na ogniu, aż ser prawie się rozpuści (ale nie powinien zupełnie).
Do mięsa z sosem dodaj ugotowane szparagi, wymieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko. Albo z kremowym risotto. Albo po prostu same w towarzystwie zielonej sałaty. Albo zupełnie same - są tak bowiem przepyszne...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation