Kuchnia

smacznie

MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

http://smakalajzyt.pl/

Makaron ze szpinakiem i łososiem – mój przepis na delikatną pastę w śmietanowym sosie. Do szpinaku i łososia pasuje makaron tagliatelle i odrobina czosnku. Sekretem jest skropienie całości sokiem z cytryny – szpinak nie straci koloru a sos będzie wyrazisty. Zawsze gdy zachodzi ryzyko, że jakieś danie może być mdłe warto ożywić je sokiem z cytryny. Na koniec zalewam całość 18% kwaśną śmietaną, duszę aż odrobinę zgęstnieje i podaję z makaronowymi wstążkami. W analogiczny sposób można przygotować makaron ze szpinakiem i kurczakiem.

Makaron z łososiem i szpinakiem składniki:

około 400 gramów świeżego łososia (ja miałam filet, może też być w dzwonkach)

duży pęk świeżego szpinaku lub 3/4 paczki mrożonego w liściach (szpinakowa papka się nie sprawdzi)

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

odrobina białego wytrawnego wina – około 50 ml do podduszenia szpinaku

śmietana 18% – małe opakowanie czyli około 200 ml

sól, pieprz i vegeta do smaku

odrobina masła lub oleju do smażenia

Makaron z łososiem i szpinakiem przygotowanie:

W zależności od tego czy macie łososia w dzwonkach czy filet należy inaczej zabrać się za przygotowanie: jeśli macie dzwonka – podgotujcie je w lekko osolonej wodzie – żeby można było je łatwo oddzielić od ości i poporcjować, jeśli macie filet pokrójcie go w sporą kostkę bez żadnego gotowania. Nie krójcie łososia zbyt drobno bo zginie w szpinaku – proponuję duże, smakowite kawałki.

Obie wersje zaczynamy od podsmażenia szpinaku. Na oliwię podsmażyć szpinak – jeśli macie mrożony potrwa to nieco dłużej. Gdy szpinak zmięknie dorzućcie do niego czosnku i trochę soku z cytryny. Następnie dodajcie sporo soli i pieprzu – szpinak jakoś niesamowicie niweluje sól – więc nie bójcie się porządnie dosolić.

Żeby wydobyć ze szpinaku jeszcze więcej aromatu można dolać w tym momencie odrobinę białego wytrawnego wina.

Następnie dodać do szpinaku kawałki łososia – należy smażyć je krótko, żeby nie stały się suche – ja używałam surowego łososia i smażyłam do momentu ścięcia się mięsa z wierzchu – reszta doszła w czasie duszenia ze śmietaną, łosoś był niesamowicie delikatny.

Do sosu dodać kwaśną 18% śmietaną i podusić jeszcze przez około 5 minut – w międzyczasie gotować makaron. Jeśli sos słabo gęstnieje dodajcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu – bardzo dobry trik na delikatne zagęszczenie sosu.

Na koniec ponownie posmakować i sprawdzić czy ilość przypraw jest odpowiednia i ewentualnie dodać więcej przypraw.

Na makaron ugotowany al dente kładziemy solidną porcję szpinakowego sosu z łososiem i delektujemy się tym pysznym daniem. Makaron z łososiem i szpinakiem to super pomysł na szybki obiad.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation