Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Oryginalne babeczki portugalskie

SKŁADNIKI (około 40 babeczek):
jedna porcja domowego ciasta francuskiego z tego przepisu, ale składanego 6 razy a nie 8
600 g brązowego cukru (lub zwykłego)
300 ml wody
laska cynamonu
skórka otarta z cytryny
500 ml mleka
70 g mąki pszennej
2 jajka
8 żółtek
Cukier, wodę, skórkę z cytryny i laskę cynamonu gotujemy w rondelku i zostawiamy do schłodzenia.
W tym czasie podgrzewamy również mleko z mąką ciągle mieszając, Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż zgęstnieje. Gdy syrop i masa mleczna są już zimne ucieramy żółtka z jajkami na puszystą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki do muffinek smarujemy masłem.
Jajka miksujemy z syropem i masą mleczną. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i kroimy je na około 40 kwadratów. Wykładamy kawąłkami ciasta foremki, wlewamy krem do 2/3 wysokości.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż będą rumiane na wierzchu. Jeszcze ciepłe posypujemy cynamonem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation