Kuchnia

ciasta

makowiec w cieście cytrynowym

ciasto:
30 dag mąki pszennej
30 dag cukru
18 dag masła lub margaryny
6 jajek
cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa:
30 dag maku
3 jajka
¾ szklanki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
esencja migdałowa

ciasto: masło z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. następnie dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok i dokładnie wymieszać. dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie, dokładnie wymieszać. białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami do ciasta i delikatnie wymieszać.
masa: mak opłukać, zalać mlekiem i ugotować, dokładnie odsączyć i zemleć 3 razy. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę, a następnie dokładnie połączyć z makiem. dodać kilka kropli esencji migdałowej oraz cukier waniliowy i wymieszać. na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. połowę ciasta przelać od przygotowanej formy. następnie wyłożyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem. piec około 40 minut w temp 180c. upieczone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation