Kuchnia

good food

ciasto maxi king

składniki (na blachę 23x37):

ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka



orzeszki pokroić i podprażyć. blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. położyć pierwszą warstwę herbatników. szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). ucieramy.
połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation