Kuchnia

kuchnia

Biszkopt NIEOPADAJĄCY
na tortownice o średnicy 26-28 cm

składniki:
7 jajek( białka i żółtka osobno)
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobii ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem)

Piekarnik nastawić na 170 -180st.C. Wszystkie składniki przygotować osobno. Mąki i proszek do pieczenia połączyć i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miska oraz końcówki miksera muszą być suche.

Białka ubijć ze szczypta soli na najwyzszych obrotach na sztywna pianę, następnie dodawać po żółtku cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dalej ubijac az zacznie lekko się szklic cała masa, zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać powoli przesiane mąki z proszkiem.

Tortownice na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować
Wylać masę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec bez termoobiegu, tylko góra-dół przez 30-40 minut (złoty kolor)
1.NA PODŁODZE POŁOŻYĆ RĘCZNIK
2. WYJĄĆ BLASZKĘ Z BISZKOPTEM
3. RZUCIĆ (UPUŚCIĆ) BLASZKĘ NA RECZNIK Z WYS 0.5 DO 1 M
4, WŁOŻYC BISZKOPT DO PIEKARNIKA
I UCHYLIC DRZWICZKI -poczekac aż ostygnie i dopiero wtedy wyjmować
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation