Inne

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Tort z truskawkową bitą śmietaną


Składniki

600 g truskawek
100 g cukru
6 łyżek pomarańczowego likieru
6 listków białej żelatyny
1/2 + 1/4 I śmietanki kremówki
2 spody biszkoptowe do tortu
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka siekanych orzeszków pistacjowych


Sposób przygotowania

Oczyszczone truskawki opłukać i osuszyc. Dodać cukier oraz likier i odsta­wić do schłodzenia.

Żelatynę namoczyć w zimnej wo­dzie. 1/2 l kremówki dokładnie ubić. Najładniejsze truskawki odłożyc do przybrania resztę zetrzeć w mikserze.

żelatynę podgrzewać, stale mieszając aż się rozpuści. Dodać puree truskawkowe, chwilę chłodzić.

Do formy tortowej włożyć spód biszkoptowy. Boki formy wysma­rować tłuszczem i wyłożyć perga­minem. Puree truskawkowe wy­mieszać z bitą śmietaną. Otrzymany krem nałożyć na spód biszkoptowy i docisnąć drugim biszkoptem.

Tort schłodzić. Wyjąć z formy, posma­rować i przybrać bitą śmietaną z do­datkiem cukru waniliowego oraz połówkami truskawek. Powierzchnię posypać orzeszkami pistacjowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation