Kuchnia

Desery

Murzynek z wiśniami

Składniki:

1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
4 łyżki kakao
1/3 szkl. wody
4 jajka
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200-300 g wiśni (dałam wiśnie z kompotu)


Wiśnie odsączyć na sitku i usunąć pestki. Margarynę umieścić w garnku i stopić, dodać wodę, cukier, kakao i wszystko razem wymieszać, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z ciastem. Przełożyć do foremki o wymiarach 22 x 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 30-40 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation