Design

opakowania i kwiatki

Duży Kwiat - Zrób to Sama
Z pomocą szablonu dołączonego na końcu wytnij następujące elementy: 5 małych płatków, 15 płatków w kształcie serca, 3 liście, 1 kielich. Dodatkowo wytnij jeszcze dwa długie paski zielonej krepy o szerokości 2,5 cm. W razie potrzeby wyprasuj poszczególne elementy przez kawałek szmatki.
Zacznij od łodygi. Drewniany patyk oklej taśmą florystyczną. Gdy będziesz to robić pamiętaj, by naciągać taśmę. To jedyny sposób, by aktywować znajdujący się na niej klej.
Kieruj taśmę pod kątem 45 stopni i owijaj nią patyk kierując się z góry ku dołowi. Przygotuj również wilgotny ręcznik. To naprawdę lepka robota.
Poszczególne płatki będą wymagać odpowiedniego wyprofilowania. Chwyć środek małego płatka i zdecydowanie, ale ostrożnie naciągnij krepinę na zewnątrz, a następnie ku górze, tworząc nieco wklęsły kształt. Nie bój się naciągać krepiny. Wytrzyma to.
Kolejnym krokiem jest „podkręcenie” górnej krawędzi płatków. Zrób to nawijając górną część każdego z nich na ołówek (1-1,5 obrotu). Jednocześnie rozciągaj lekko krepinę, żeby się nie marszczyła.
Analogicznie postępuj z dużymi płatkami. Naciągnij ich środkową część (na zewnątrz i ku górze) sprawiając, że przybiorą nieco wklęsły kształt.
Każdy z boków płatków-serc nawiń na ołówek jednocześnie rozprostowując krepinę.
A oto efekt twej mozolnej pracy. Masz już prawie wszystko, co potrzebne, by wykonać gotowy kwiat.
Teraz czas wykonać pączek kwiatka. Będzie ci do tego potrzeba 5 małych płatków. Zacznij od ciasnego owinięcia jednego z nich dookoła łodygi.
Obróć nieco łodygę i przymocuj do niej drugi płatek. Powinien on nieco nachodzić na pierwszy.
Postępuj w ten sam sposób z pozostałymi 3 płatkami. Na końcu otrzymasz pączek podobny do tego pokazanego na zdjęciu obok. Jeżeli płatki u nasady pomarszczą się lub zagną, nie ma się czym przejmować. Dlaczego?
Ponieważ i tak okleisz je u nasady taśmą florystyczną. Zacznij nieco wyżej u nasady i oklejaj pąk do czasu, aż taśma dosięgnie zielonej części łodygi. Zapewni to kwiatkowi większą trwałość.
W kolejnych krokach należy zamocować 15 płatków w kształcie serca. Możesz robić to pojedynczo lub grupami. Polecam przymocowywać jednocześnie po dwa płatki.
Po każdym dodaniu płatka (lub grupy płatków) lekko obróć kwiat, by pozostałe płatki rozmieszczać w miarę równomiernie.
Po dodaniu każdego nowego płatka wsuń palce do jego środka i odegnij go nieco na zewnątrz lekko naciągając krepinę.
Za każdym razem oklejaj płatek (lub grupę płatków) u nasady taśmą florystyczną. Nie przejmuj się jeśli płatki będą na dole pomarszczone lub wymięte. Owijaj je taśmą dopóki nie dojdziesz do zielonej części łodygi. To bardzo ważne.
Gdy zostanie ci już tylko kilka ostatnich płatków, przyjrzyj się kwiatkowi z boku oraz z góry, by wybrać miejsca, w których należy umieścić je, by całość miała pełny kształt.
Tak mniej więcej powinien wyglądać kwiat na tym etapie. Nie zapomnij zabezpieczyć go taśmą florystyczną u nasady.
Gdy kwiat jest już gotowy, czas zamocować u jego nasady kielich. Pochyl kwiat do dołu i owiń u nasady wyciętym z bibuły kielichem. Wypustki kielicha powinny płasko przylegać do płatków, natomiast jego dół może być pozaginany i pomarszczony.
Dlaczego? Ponieważ tak jak w przypadku płatków, tak i tutaj ukryjemy to pod taśmą florystyczną. Oklejanie nią zaczynamy tym razem jednak od łodygi i kierujemy się w stronę kielicha.
Kwiat gotowy, brakuje mu jednak liści. Naprawmy to. Na środek pierwszego z liści (ale nie na całej jego długości) nałóż sporą warstwę kleju. Połóż na nim patyczek.
Złóż liść na pół i dociśnij wzdłuż krawędzi patyka zamykając go w środku. Poczekaj, aż klej wyschnie.
Gdy tak się stanie, rozłóż liść chwytając za łodygę znajdującą się z tyłu liścia i lekko odginając ją do tyłu.
Teraz nałóż u nasady liścia odrobinę kleju i zacznij owijać patyk paskiem bibuły w zielonym kolorze.
Rób to w taki sam sposób, w jaki owijałaś łodygę kwiatka taśmą florystyczną. Prowadź bibułę pod kątem 45 stopni i lekko naciągaj.
Gdy dojdziesz do końca patyka odetnij nadmiar bibuły, a na jej koniec nanieś odrobinę kleju. Zabezpieczysz w ten sposób bibułę przed odklejeniem się. W analogiczny sposób wykonaj jeszcze dwa liście.
Tymczasowo przymocuj liście do łodygi kwiatka. Umieść je równomiernie dookoła łodygi i olej kilka razy taśmą florystyczną, aż dojdziesz do miejsca, w którym liście mają się wyginać. Gdy to zrobisz, wygnij je na zewnątrz.
Nanieś kroplę kleju u nasady kielicha kwiatka i zacznij owijać jego łodygę drugim paskiem zielonej krepiny. Gdy dojdziesz do liści, zadanie może zrobić się nieco problematyczne. Nie poddawaj się jednak, pracuj powoli i dokładnie, ściśle owijając łodygę bibułą.
Kontynuuj owijanie łodygi również tam, gdzie łączy się ona z liśćmi. Musisz dojść do samego jej końca.
Gdy tak się stanie, odetnij nadmiar bibuły, a na jej koniec nanieś odrobinę kleju, zabezpieczając przed rozwinięciem.
Dopracuj wszystkie szczegóły, powyginaj liście, popraw płatki. Wielki kwiat z papieru gotowy.

Do dzieła:) powodzenia:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation