Kuchnia

dieta?

Kiwi
Powinien mieć je pod ręką każdy, kto musi kontrolować wagę lub zamierza pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. To przede wszystkim świetne źródło witaminy C, potasu oraz błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i reguluje przemianę materii. Obecne w kiwi enzymy oraz kwasy owocowe usprawniają trawienie i pomagają szybciej spalić nagromadzony w organizmie tłuszcz. Owoc działa moczopędnie i oczyszczająco na organizm. Dodaje również energii i zwiększa odporność, co ma duże znaczenie w przypadku osób na diecie odchudzającej. Jedna sztuka liczy ok. 40 kcal, dlatego można go śmiało dodawać do sałatek i innych dań serwowanych osobom walczącym z nadwagą. Badacze z Massey University w Nowej Zelandii udowodnili, że spożycie kiwi po posiłku bogatym w białko ułatwia trawienie i zmniejsza uczucie przejedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation