Kuchnia

Na słodko

MINI GALETTE Z MARCEPANEM I JABŁKAMI
8 sztuk

MASA MARCEPANOWA
korzystałam z przepisu z MOICH WYPIEKÓW
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka golden syrupu
1/4 szklanki wody
115 g migdałów
110 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

CIASTO
150 g mąki pszennej
130 g mąki razowej
90 g cukru pudru
150 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
2-3 łyżki wody

NADZIENIE
2 jabłka (użyłam Szarej Renety)
trochę masy marcepanowej
płatki migdałowe
cukier brązowy

Drobny cukier, golden syrup oraz wodę umieścić w rondelku na gazie. Mieszaninę podgrzewać mieszając aby cukier się rozpuścił. Gdy osiągnie temperaturę 112 stopni C zestawić z gazu i wymieszać z wcześniej zmielonymi migdałami z cukrem pudrem. W razie konieczności gdyby masa była za sucha dodać kilka łyżek wody. Masę zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.
Składniki na ciasto zagnieść szybko przy pomocy miksera lub ręcznie, rozcierając masło z mąkami, a następnie dodając solę, żółtka i wodę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Zimne ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować między dwiema kawałkami folii spożywczej po czym umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku układać trochę masy marcepanowej a na niej kawałki jabłek które posypać brązowym cukrem. Brzegi ciasta zagiąć do góry. Blachę umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 30 minut do czasu aż galette zbrązowieją. Studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
z http://everydayflavours.blogspot.com/2013/10/mini-galette-z-marcepanem-i-jabkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation