Kuchnia

serniki

SERNIK.

Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200oC
Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura pieczenia sernika: 180oC
Czas pieczenia: 1 h 20 min.

Kruche ciasto

1,5 szkl. mąki
100 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
zapach waniliowy

Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

Masa serowa

1 kg sera w wiaderku
5 jaj
1,5 szkl. mleka
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach śmietankowy
0,5 szkl. oliwy z oliwek
bakalie np. rodzynki (opcjonalnie)


Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać.

Dodatkowo

konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa)


Przygotowanie

Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić.
Obniżyć temperaturę piekarnika do 180oC. Na wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min.
Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku.
Sernik przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Nie kroić w dniu pieczenia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation