Kuchnia

jedzenie

Sernik na zimno z twarogu z truskawkami
Na spód:

gotowy spód biszkoptowy, namoczone w soku biszkopty, herbatniki lub upieczony i przekrojony na dwa blaty biszkopt.

Masa sernikowa:

750 g twarogu sernikowego(zmielonego) z wiaderka
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wody
laska wanilii Kamis

truskawki
galaretka pomarańczowa



Rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody.

Na dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy spód z biszkoptu. Układamy na niego część truskawek.

Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy.

Jajka miksujemy z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Dodajemy do nich twaróg i miksujemy na wolnych obrotach. Ostrym nożem wyjmujemy środek z laski wanilii i przekładamy do masy. Mieszamy.

Wlewamy rozpuszczoną, chłodną żelatynę do masy sernikowej. Miksujemy.

Masę sernikową wykładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, tak, aby wypełniła miejsca między owocami. Wstawiamy do lodówki, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie układamy na wierzch truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy foremkę do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation