Kuchnia

Kuchnia

Zdrowe Odżywianie: Czekoladowe naleśniki (bez tłuszczu i jaj)

Składniki na 10 naleśników:
Mąka graham (typ 1850) - 1,5 szklanki
Mąka kukurydziana - 5 łyżek
Mleko 1,5% (może być również napój roślinny w wersji wegańskiej) - 1,5 szklanki
Woda - 1,5 szklanki
Kakao - 2 łyżki
Olej rzepakowy - odrobina do posmarowania patelni
Nadzienie: konfitura z niską zawartością cukru (u mnie konfitura z dzikiej róży z internetowego sklepu zdrowyzakatek.pl - gorąco polecam!)


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą.
Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju rzepakowego (tylko przed pierwszym naleśnikiem).
Na mocno nagrzaną patelnię nalewamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron.


Wartość odżywcza jednego naleśnika czekoladowego (bez nadzienia):
Energia: 90 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcz: 1,2 g
Węglowodany: 18,2 g
Błonnik pokarmowy: 2,3 g
Cholesterol: 1,5 mg

Czekoladowe naleśniki są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation