Kuchnia

Dobre książki

:) COCONUT CUPCAKES COOKIE.

Składniki: (ok. 24 ciasteczek)
2 jajka,
100 g cukru pudru,
100 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
250 g mąki żytniej typu 2000,
150 ml mleka,
1 łyżeczka olejku waniliowego,
100 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do mleka dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartej masy maślanej. Wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę (wcześniej zmieszać ze sobą obydwa rodzaje mąki), miksować 5 min., po czym wlać olejek waniliowy, dodać wiórki i ponownie zmiksować. W formie do pieczenia muffinek rozłożyć papilotki (mniejsze, niż standardowe) i wlać do nich ciasto (ok. 1 dużej łyżki). Piec 20 min. w 180°C (z termoobiegiem)/ok. 25 min. bez termoobiegu. Ciasteczka muszą się zarumienić. Wystudzić, wyciągnąć z papilotek. Posypać wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation