Fotografia

your time

Przepis: Sos owocowy:
ok. 350g rabarbaru
ok. 350g truskawek
200 ml wody
sok z 1 cytryny (+ otarta skórka, która przyda się do masy – patrz składniki poniżej)
150g cukru
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

Umyty i osuszony rabarbar pokroić na niewielkie kawałki. Truskawki odszypułkować o pokroić na ćwiartki lub połówki.
Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i cieniutkie plasterki obranego imbiru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 5-7 min., aż płyn trochę się zredukuje. Wrzucić rabarbar, gotować dość krótko (ok. 3-4 min.), aż zmięknie, ale ciągle będzie w całości. Wyłowić rabarbar z syropu, przełożyć na gęste sito i przetrzeć, aby uzyskać w miarę gładki i gęsty mus owocowy. Odstawić na bok.
Do gotującego syropu włożyć połowę truskawek i gotować kilka minut aż całkowicie się rozpadną i całość zacznie nieco gęstnieć. Na sam koniec dodać mus z rabarbaru i pozostałe truskawki i gotować całość jeszcze 1-2 min.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.

Oraz:
500g mascarpone
ok. 200g słodzonego mleka zagęszczonego (lub do smaku)
otarta skórka z 1 cytryny

Mascarpone wymieszać z zagęszczonym mlekiem i drobno otartą skórką z cytryny.
W naczynkach (pucharki, słoiczki, szklanki, etc.) nakładać warstwami porcje mascarpone i sosu owocowego.
Przechowywać w lodówce (zafoliowane, aby nie krem nie chłonął zapachów). Przed podaniem wyjąć wcześniej z lodówki i doprowadzić do temp. pokojowej. Można udekorować dodatkowo świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Źródło: http://pieprzczywanilia.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation