Inne

Witaminy, odżywiaj się zdrowo

Codziennie spożywaj siemię lniane

Po zapoznaniu się z niezwykłymi właściwościami nasion lnu z pewnością każdy zdecyduje się na ich spożywanie. Podajemy kilka praktycznych rad dotyczących sposobu ich przyrządzania i spożywania.

Przygotowanie i stosowanie:
• substancje czynne (w tym antynowotworowe) znajdują się w całych, rozdrobnionych i świeżo zmielonych ziarnach lnu. Siemią lniane można zmielić np.(w młynku do kawy). Uwaga – nie mielmy na zapas, nasiona lnu zawierają tłuszcz, a ten przecież jełczeje!
• Siemię lniane najlepiej spożywać na surowo- nie poddawać obróbce termicznej (przy innych problemach zdrowotnych siemię lniane stosuje się nie zmielone, ugotowane, bądź zaparzone).
• Siemię lniane (olej) musi być zawsze spożywane w połączeniu z produktami bogatymi w białko, które zawierają siarkę (sery, orzechy, cebula, por, czosnek, szczypiorek).
Najlepsze właściwości ma połączenie nasion lnu oraz serka cottage, twarogu lub jogurtu. Dlaczego? Ponieważ tłuszcze są w stanie rozpuścić się w wodzie jeśli połączą się z białkiem, zwiększy to również wchłanianie. Jest to niezmiernie ważne ,w przeciwnym wypadku może dojść do osłabienia wielu funkcji życiowych, co gorsze, organizm nie otrzyma odpowiedniej ilości tlenu.
• W codziennej profilaktyce powinniśmy spożywać 1 łyżkę siemienia lnianego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation