Kuchnia

kuchnia

Sernik gotowany na herbatnikach

http://pokochajgotowanie.blogspot.com

Składniki:
- 2 jajka
- 100g masła
- 500g sera mielonego
- 1/3 szklanka mleka
- 1/2 op. budyniu waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 100g cukru
- herbatniki (ok.200g)

Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ser, dalej ucierając. Gdy nie będzie już grudek dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.
2. Masę przekładamy do garnka, zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i aromatem, ponownie zagotowujemy mieszając (uwaga by nie przypalić).
3. Blaszkę o wymiarach ok. 20x15cm wykładamy herbatnikami, wylewamy na nie połowę masy serowej, układamy kolejną warstwę ciastek, później pozostały ser. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Inspiracja: martexsweetdreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation