Kuchnia

Przepisy

Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym
Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne ale też i bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej raz w tygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać.





Składniki:


Placki ziemniaczane
600 g ziemniaków
1 jajko
1 malutka cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Gulasz drobiowy
2 piersi z kurczaka
1 łyżka margaryny do smażenia
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej Kamis
0,5 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka Kamis
0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis
szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis
2 liście laurowe Kamis
3 kulki ziela angielskiego Kamis
0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation