Kuchnia

pysznosci

BUTTERBEER / KREMOWE PIWO

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki brązowego cukru
200 ml śmietanki kremówki
300 ml gazowanej wody
2 łyżki syropu waniliowego (można zastąpić esencją waniliową na bazie alkoholu, lub dodać wyłuskaną wanilię)
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: kieliszek whisky


PRZYGOTOWANIE:

Do małego garnuszka wlać 4 łyżki śmietanki kremówki, pozostałą śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodać masło i syrop waniliowy. Po wymieszaniu dodać gazowaną wodę, szybko mieszając, aby cukier się nie skrystalizował pod wpływem zimnej wody. Gotowy napój przelać do kufla lub szklanki i na wierzch nałożyć ubitej śmietany kremówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation