Kuchnia

kuchennie

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym przepis - Galeria -

Kolorowe danie grillowe, którego smak wzmacnia sos cebulowy. Szaszłyki podałam z surówką i pieczywem.

trudność: łatwe
czas: 30-60 min

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz,
10 pieczarek,
pół papryki czerwonej,
pół papryki zielonej,
pół papryki żółtej,
10 pomidorków koktajlowych,
SOS:
2 cebule,
125 ml bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
2 łyżki majonezu,
1/4 łyżeczki estragonu,
szczypta słodkiej papryki,
sól,
pieprz
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - PRZYGOTOWANIE:
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez pół godziny. Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Mięso przełóż do miski, natrzyj je słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, oprósz solą i pieprzem. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz. Na patyczki nakładaj na zmianę mięso, pieczarkę, pomidorka koktajlowego i kawałki papryki. Szaszłyki grilluj około 15 minut. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do rondelka, zalej bulionem i powoli zagotuj. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia. Dodaj majonez, masło, dokładnie wymieszaj i gotowe. Szaszłyki podaj z sosem i surówką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation