Kuchnia
foodporn
Tort sernikowy.
Połączenie tortu czekoladowego i sernika. Sernik to świetny „krem” do tortów, gdyż jest twardy i dobrze trzyma się całości – dzięki niemu cała konstrukcja jest stabilna i wytrzymała. Jako baza użyte zostały ciasta czekoladowe – bardzo wilgotne i miękkie. Całość udekorowana jest wiórkami z gorzkiej czekolady i ganache z sera.
Przygotowanie: 60 minut.
Czas pieczenia: 80 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto:
2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki białego cukru
4 czubate łyżki kakao do wypieków
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1 ½ szklanki oleju
1 szklanka maślanki
Sernik:
500 g sera ( Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego)
2/3 szklanki cukru
ł2 jajka
1/3 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki śmietany 30%
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Ganache z serka:
500 g sera ( Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego)
¾ szklanki cukru pudru
110 g niesolonego masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Sernik ( pieczony w kąpieli wodnej):
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować 1 tortownicę o średnicy 22 centymetry. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy dokładnie obwinąć folią aluminiową. Tak przygotowaną formę włożyć do większej blaszki.
W misie miksera ubijać ser, aż będzie puszysty (ok. 3 minuty). Następnie dodać sól i cukier, ubijać około 5 minut. Potem wbijać po jednym jajku (miksować na małych obrotach miksera). Na koniec dodać śmietany oraz olejek i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Masę serową wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na zewnątrz, do blaszki wlać wrzątek do 2/3 wysokości blachy. Piec 40 minut.
Studzić najpierw przy otwartym piekarniku, potem wyciągnięte z pozostałej wody.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie 22 centymetrowe blaszki.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać jajka, olej i maślankę i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Ciasta rozlać po równo do dwóch blaszek. Piec 35 minut. Studzić najpierw w obręczach, potem luzem.
Ganache z serka:
W dużej misce zmiksować najpierw ser, do momentu, aż będzie gładkie. Potem dodać resztę składników i miksować do utworzenia gładkiej masy. Masę trzymać w lodówce, aż do momentu dekorowania ciasta.
Gdy ciasta będą już wystudzone należy je złożyć ( ciasto – ser - ciasto ). Całość posmarować połową ganache. Wstawić do lodówki aby zastygło (około 30 minut). Po tym czasie ciasto udekorować reszta serka. Posypać wiórkami czekolady.
Ciasto przechowywać z lodówce.
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