Kuchnia

kuchnia i ...

Sernik Bounty (na zimno)

400 ml mleka kokosowego
200 g wiórków kokosowych
250 g twarogu zmielonego sernikowego (ja wykorzysłam 1 opakowanie serka Mój Ulubiony)
250 g mascarpone
30 g cukru waniliowego
2,5 łyżki żelatyny w proszku
50 g masła
130 g cukru pudru

Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i podgrzewamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 5 minut, mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści i dodajemy następnie cukier puder i waniliowy. Zostawiamy pod przykryciem.
Do garnuszka wsypujemy żelatynę, wlewamy ok. 3-4 łyżki wody, mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy jeszcze 3 łyżki wody i stawiamy na ogniu, aby się rozpuściła (nie można doprowadzić do zagotowania).
Do masy kokosowej (była jeszcze lekko ciepła) dodajemy twaróg sernikowy i mieszamy, a następnie, cały czas mieszając, cienutkim strumienem dodajemy żelatynę, do całkowitego wymieszania z masą kokosową. Przygotowujemy spód.

Spód
50 g czekolady
1 łyżka oleju

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem. Wylewamy doformy o średnicy ok. 21 cm, na to łyżką wykładamy od razu masę kokosową. Wkładamy do lodówki, pamiętając, że jeszcze, na nie do końca ściętą masę należy wylać czekoladę.

Wierzch
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki oleju

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z olejem, wylewamy jeszcze ciepłą na nie do końca zastygnięty wierzch. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation