Kuchnia

Zimny bufet, przystawki, przekąski

gościom USZY SIĘ TRZĘSĄ od tych pyszności! ~ Dietetycznie Siostro!
Składniki
na 20 babeczek

150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100ml jogurtu naturalnego
Żółtko
20g masła
1/4 łyżeczki soli

Farsz

5 sporych pieczarek
2 średnie cebule
Garść natki pietruszki
Mule z zalewy, ok 70g

Sos beszamelowy

80ml mleka
2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej


Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą a potem siekamy z odrobiną masła, dodajemy żółtko i stopniowo dokładamy jogurt. Cały czas dobrze ugniatamy. Gdy ciasto przestaje się kruszyć ugniatamy jeszcze kilka minut. Jeśli się zbyt klei dodajemy odrobinę mąki i znów ugniatamy. Jeśli się zaczyna kruszyć dodajemy odrobinę jogurtu i ugniatamy. Pilnujemy aby ciasto było raczej kruche. Po wyrobieniu szykujemy farsz.



Na beztłuszczową patelnię wlewamy odrobinę wody i dusimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy już ją złamiemy, dorzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i odrobiną chili. Dusimy aż wszystko będzie zrobione i na ostatnią minutę dorzucamy posiekane listki natki.



Ciastem wyklejamy foremki do babeczek. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 190 stopni. Po lekkim wystudzeniu nakładamy do nich farsz, utykamy świeże listki natki i polewamy dobrze wymieszanym beszemelem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut pilnując aby nic się nie przypiekło.




Można podawać bardzo ciepłe - prosto z pieca, ale ja polecam odczekać 10 minut aby środek nie był parzący a wierzch wystudzony. Babeczki są po prostu boskie - mięciutkie, soczyste i rozpływające się w buzi. Ciasto kruche i kuszące tak bardzo, że nie można się oprzeć, aby nie sięgnąć po kolejną babeczkę.

SMACZNEGO SIOSTRY!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation