Kuchnia

ciasta

Przepis na sernik bez pieczenia na biszkoptach na zimno bez dodatku serków homogenizowany za to z twarogiem sernikowym. Na górze zamiast tradycyjnej galaretki zrobiony będzie mus truskawkowy z dodatkiem galaretki, dodaje to smak truskawek w każdym kawałku ciasta.

Składniki
500g twarogu sernikowego z wiaderka
paczka biszkoptów
700g truskawek
250g śmietany słodkiej 30%
śmietan-fix
2,5 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
90g cukru

Przygotowanie

1. Na dno tortownicy wykładamy biszkopty jeden przy drugim. żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Wykładamy je na herbatniki w miarę luźno . Z pozostałych truskawek zrobimy mus na wierzch ciasta.
2. Ser miksujemy razem z cukrem do połączenia się produktów. Następnie dodajemy żelatynę, może być ciepła ale nie gorąca. Ubijamy śmietanę 30% z śmietan-fixem do sztywności. Łączymy bitą śmietanę z serem mieszając za pomocą łyżki. Masę serową wylewamy delikatnie do tortownicy. Wsadzamy całość do lodówki
3. galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Pozostałe truskawki blendujemy na mus łączymy z galaretką może być jeszcze ciepła. Odstawiamy na jakąś godzinę jak galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy całość na górę ciasta. Odstawiamy ciasto do stężenia do lodówki po godzinie powinno być gotowe do jedzenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation