Kuchnia

Kulinaria

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU z miętą

Składniki: (8 porcji)
450 g mrożonego zielonego groszku
2 średnie cukinie
1 duży por (tylko biała i jasno-zielona część)
1,5 litra bulionu (u mnie drobiowo-wołowy)
1-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki liści świeżej mięty
sól i pieprz
oliwa

dodatkowo do podania
świeże listki mięty
wędzonka pokrojona w cienkie paseczki

Wykonanie:
Cukinie obrać i pokroić w kostkę. Pora pociąć na plasterki. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojonego pora i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie (około 3-5 minut). Dodać pokrojoną cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka.

W tym czasie groszek zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozmrozi i odsączyć na sitku.

Gdy cukinia będzie już miękka dodać groszek i gotować pod przykryciem 3 minuty. (Uwaga: Nie gotować dłużej, aby groszek nie stracił ładnego zielonego koloru!) Zupę zestawić z ognia i zmiksować na krem, stopniowo dodając listki mięty. (Uwaga: Ilość mięty dostosować do własnego smaku!)

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę podawać ozdobioną listkami świeżej mięty i dodatkowo kilkoma paseczkami cienko pokrojonej wędzonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation