Kuchnia

duże słodkości

Galette z borówkami - tarta bez foremki.

Ciasto:
300 gramów mąki
170 gramów masła
50 gramów cukru
30 ml wody
pół łyżeczki soli
1 jajo
2 łyżeczki soku z cytryny

Wypełnienie:
kilogram borówek
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki golden syrop lub miodu
szczypta startej gałki
muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
75 ml cukru
do posmarowania i posypania jedno rozkłócone jajko i dwie łyżki cukru.

Do miski przesiewamy mąkę i cukier, a na to wrzucamy pokrojone w kostkę masło. W rękach rozcieramy tłuszcz z pozostałymi składnikami, dopóki wszystko się zgrabnie nie połączy. W filiżance mieszamy jajko z sokiem z cytryny i solą, a następnie wlewamy do ciasta. Mieszamy widelcem do połączenia składników. Kiedy tak się stanie, zbieramy ciasto dłońmi, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie. Borówki wrzucamy do miski, a potem sypiemy na nią całą resztę składników podanych w spisie tych potrzebnych na nadzienie. Mieszamy dokładnie, tak żeby składniki sypkie i sok z cytryny z miodem dokładnie oblepiły owoce.

Schłodzone ciasto, wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Na środek wykładamy owocowe nadzienie i delikatnie zawijamy brzegi. Im mniej regularnie to będzie wyglądać, tym lepiej. Brzegi ciasta smarujemy jeszcze rozkłóconym jajem i posypujemy cukrem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation