Kuchnia

Wypieki i nie tylko... na słodko

Ciasto z jezynami i kruszonka

200 g miekkiego masla
3 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
180 g cukru
1,5 lyzeczki aromatu waniliowego
130 g gestego jogurtu greckiego
200 g maki pszennej
280 g jezyn
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

na kruszonke:
20 g masla
50 g maki
30 g cukru
kilka kropel aromatu migdalowego lub waniliowego

cukier puder, do podania
bita slodka smietanka z cukrem


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forme 20-23 cm ( srednica) wykladamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy na zewnatrz, zamykamy obracz. Sama obracz natluszczamy od wewnatrz odrobina masla.
Maslo wkladamy do misy miksera. Ucieramy na maksymalnych obrotach do puszystosci, okolo 3 minut. Stopniowo wsypujemy do misy cukier i ucieramy z maslem, znowu do puszystosci.
Jezeli masa zacznie sie wazyc, dodajemy lyzke maki i ucieramy.
Nadal miksujac, wbijamy po jednym jajku i ucieramy, bardzo dokladnie.
Mikser odstawiamy. Wlewamy do masy jogurt. Wsypujemy make przesiana z proszkiem i soda. Mieszamy skladniki widelcem.
Polowe ciasta wykladamy do formy, bedzie geste. Na te czesc wykladamy polowe owocow. Owoce pokrywamy reszta ciasta. Na ciasto wykladamy pozostala czesc jezyn. Posypujemy kruszonka. Kruszonke przygotowujemy przez polaczenie skladnikow az powstana okruchy.
Pieczemy okolo godziny, tj, do tzw. suchego patyczka. Jezeli ciasto zacznie zbyt szybko brazowiec, nakrywamy kwadratem folii aluminiowej.
Podajemy z cukrem pudrem i kleksem bity smietany. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation