Kuchnia

mniam mniam mniam

Paella z Kurczakiem i Chorizo



Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula; posiekana
1 ząbek czosnku; przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka papryki
250 g ryżu do paelli (u mnie taki)
szczypta szafranu
1 litr bulionu drobiowego
300 g mrożonego groszku
400 g piersi z kurczaka; pokrojonych w kostkę
200 g chorizo; pokrojonego w ukośne plasterki
opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki




Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż 5-10 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek i paprykę w ostatniej minucie smażenia.

Wsyp ryż i szafran, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż kurczaka przez 10 minut lub aż zacznie się rumienić. Wymieszaj z chorizo i smaż jeszcze 2 minuty.

W ostatnich minutach gotowania ryżu dodaj do niego groszek. Kiedy groszek będzie już rozmrożony, dodaj kurczaka, chorizo i połowę pietruszki.

Podawaj w miseczkach posypane resztą natki pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation