Kuchnia

*** masterchef na obcasach ;)

Puszysty spód do pizzy z ziemniakami wg Academii Barilla

Podaję przepis na spód:

- 500 g mąki ( u mnie 250 g pełnoziarnistej i 250 pszennej)

- 2 średnie ziemniaki

- szkl. letniej wody

- 12 g drożdży

- 1 łyżka oliwy

- szczypta cukru

- 10 g soli



Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść i przestudzić. Domieszać do nich mąkę, i drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagnieść jednorodne ciasto, dodać szczyptę soli i cukru, łyżkę oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy je na placki. I tu już wg upodobań .. albo robimy 2 klasyczne pizze albo jednym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy spód widelcem, smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy dodatki i przykrywamy drugim ciastem. Można też zrobić 2 zawijane pizze.



No dobra spróbuję dodać raz jeszcze przepis na naszą ostatnią wersję pizzy w wersji klasycznej..

Sos pomidorowy:

- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

- 1 łyżeczka oregano

- 1 łyżeczka bazylii

- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą i wyłożyć na spód pizzy nakłuty widelcem. Nastepnie wykładamy poniższe dodatki z wyjątkiem sera który dodajemy na 5 min. przed wyciągnięciem.

Dodatki:

- wędlina

- 0,5 szt. papryki czerwonej

- ok. 15 oliwek

- 2 cebule pokrojone w krążki

- 10 dkg sera żółtego

Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 20 min .

Pizzę podajemy z ketchupem i moim ulubionym sosem czosnkowym, na którego przepis znajdziecie poniżej.

Sos czosnkowy:

- 2 łyżki majonezu Winiary

- 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

- szczypta soli, cukru i pieprzu

- 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation