Kuchnia

nalewki, drinki

Nalewka z truskawek i wanilii . Truskawkówka.

Składniki:
1 kg truskawek
3/4 szklanki cukru
700 ml wódki
1 laska wanilii
0,5 cytryny

Wykonanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wkładamy do większego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu do truskawek dodajemy wódkę oraz rozciętą wzdłuż laskę wanilii, słoik odstawiamy w chłodniejsze miejsce na 4 tyg. Nalewkę zlewamy, dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Przefiltrujemy nalewkę za pomocą wkładów papierowych do ekspresu. Następnie rozlewamy do butelek. Trunek odstawiamy na 1-2 miesiące w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation