Kuchnia

Pyszne obiady

Kurczak Piccata
Przepis na kurczaka z kaparami i cytryną

Piccata to włoska potrawa tradycyjnie przyrządzana z cielęciny. W Stanach Zjednoczonych popularna jest także piccata na bazie mięsa z kurczaka. To dość ciekawe danie, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie białego wina z dodatkiem soku z cytryny oraz kaparów świetnie komponuje się z delikatnym mięsem.


Kurczak z kaparami

KURCZAK PICCATA

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
2 piersi z kurczaka
mąka do obtoczenia mięsa
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu
sok z połowy cytryny (lub więcej do smaku)
1 łyżeczka płynnego miodu (najczęściej używam miodu lipowego)
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka kaparów
sól i pieprz do smaku
Każdy filet kroimy wzdłuż na pół (możecie je lekko rozbić przez folię). Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( u mnie olej plus masło), smażymy kurczaka z obu stron, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowy w środku. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy, aż w połowie odparuje. Następnie dodajemy bulion lub rosół, sok z cytryny, miód, kapary. Całość gotujemy przez około 7-10 minut. Dodajemy masło, chwilkę podgrzewamy, aż połączy się z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem lub makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation