Uroda

uroda

Zrazy wołowe
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Zrazy wołowe zawsze będą mi się kojarzyć z rodzinnymi spotkaniami u Cioci Marysi. To nieodłączny element jej menu. Zawsze podaje je z malutkimi kluseczkami śląskimi, które w jej wykonaniu smakują najlepiej pod Słońcem. Moje zrazy przygotowuję troszkę inaczej, aniżeli moja Ciocia czy Mama. Sos zawsze wzbogacam o dodatek wytrawnego czerwonego wina, dzięki czemu nabiera głębokiego smaku. Tym razem do sosu dodałam niewielką ilość śmietany przez co niestety stracił troszkę na barwie. Nie zmienia to jednak tego, że te roladki wołowe w sosie są niezwykle smaczne.

Zrazy wołowe przepis

ZRAZY WOŁOWE Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
500 g wołowiny pokrojonej w plastry o grubości 1 cm-1,5 cm
pikantna musztarda, np. rosyjska
około 8 plastrów wędzonego boczku
ogórki konserwowe lub kiszone
czerwona papryka
wykałaczki lub nitka do związania mięsa
mąka do obtoczenia zrazów
3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina
rosół wołowy
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % (opcjonalnie)
1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą z obu stron. Każdy plaster smarujemy musztardą. Paprykę kroimy w podłużne paski, ogórki na pół lub w ćwiartki. Na każdym plastrze mięsa układamy boczek, kawałek papryki i ogórka. Zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Zrazy oprószamy mąką ze wszystkich stron, strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy roladki ze wszytskich stron, aż włókna mięsa się zetną. Przekładamy roladki do garnka. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy, aż zacznie się gotować i przelewamy ze wszystkimi smakami z patelni do mięsa. Garnek uzupełniamy ciepłym rosołem, tak, by przykrył roladki. Przykrywamy go uchylnie pokrywką i gotujemy przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcecie, by sos był gęstszy, wówczas 1-2 łyżki mąki wymieszajcie z odrobiną zimnej wody, tak, by nie było grudek. Następnie do powstałej mikstury dodajcie śmietanę (jeśli macie zamiar jej używać) oraz dolejcie chochelkę gorącego sosu i szybko wymieszajcie. Całość przetrzyjcie przez sito do sosu. Sos gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Zrazy wołowe podajemy z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

*do sosu możecie również dodać pół łyżeczki pokruszonego rozmarynu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation