Kuchnia

Masterchef I

Piersi z kaczki w sosie żurawinowo- miodowym

Piersi z kaczki w sosie żurawinowo- miodowym

SKŁADNIKI

-2 piersi kaczki

-3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego

-2 łyżki stołowe żurawiny

-Łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

-5 ziemniaków

-2 gałązki świeżego tymianku

-Śmietana 16 %- koniecznie kwaśna!

-Masło (1 łyżka stołowa)

-Rukola

-Kwiaty niecierpka

-Oliwa z oliwek

-Sok z cytryny

-Sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE DANIA

Piersi nacinamy od strony skóry w małe romby, pieprzymy i smażymy na suchej patelni skórą do dołu- ok. 10 minut na średnim ogniu, żeby wytopił się z nich tłuszcz.

Odwracamy piersi skórą do góry, solimy, smażymy 4-5 minut. Wykładamy na półmisek skórą do góry, solimy i zostawiamy na jakieś 3-5 minut, żeby mięso odpoczęło.

W tym czasie robimy sos:

Do rondla wlewamy miód, jak się rozpuści- dodajemy żurawinę, zielony pieprz i odrobinę wody. Solimy, pieprzymy i dusimy całość 5 minut, żeby sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodajemy piersi z kaczki, kładziemy je w rondlu skórą do dołu i dusimy przez minutę z każdej strony.

Puree tymiankowe:

Obrane ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, śmietanę, sól. Do gotowego puree wrzucamy posiekane nie za drobno listki tymianku.

Świeżą rukolę myjemy, odsączamy, wrzucamy do miseczki, z kilku kwiatków niecierpka obrywamy płatki i dodajemy do rukoli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko delikatnie opuszkami palców, żeby nie zniszczyć kwiatowych płatków. Do smaku solimy i pieprzymy.

Wykładamy na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation