Kuchnia

Grill

Miodowe szaszłyki z kurczaka przepis - Składniki

ilość porcji: 12

60 ml (1/4 szkl.) oleju roślinnego
80 ml (1/3 szkl.) miodu
80 ml (1/3 szkl.) sosu sojowego
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
8 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę o krawędzi 3 cm
2 ząbki czosnku
5 małych cebulek, pokrojonych w 6 cm kawałki
2 czerwone papryki, pokrojone w 6 cm kawałki
patyczki
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 15min. › +2godz. marynowanie › Gotowe w: 2godz.30min.

W dużej misce utrzeć olej razem z miodem, sosem sojowym i pieprzem. Przed doadniem kurczaka należy odstawić małą ilość marynaty na później, żeby posmarować szaszłyki. Włożyć do miski kurczaka, czosnek, cebule, papryki i marynować w lodówce przynajmniej przez 2 godziny (im więcej tym lepiej).
Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury.
Odsączyć marynatę z kurczaka i warzyw. Marynatę możemy już wyrzucić. Ponabijać na patyczki na przemian kurczaka i warzywa.
Lekko natłuścić kratkę grilla. Położyć szaszłyki na grillu i grillować przez 12-15 minut, aż wypływające soki z kurczaka będą przezroczyste. Obrócić i posmarować pozostawioną wcześniej marynatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation