Kuchnia

Pyszne obiady

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym
Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem przepis

Polędwica wieprzowa doskonale sprawdzi się w kuchni, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Mięsa nigdy nie traktuję tłuczkiem, jedynie ugniatam je palcami. W tym wydaniu, z dodatkiem rozmarynu i octu balsamicznego, smakują wyśmienicie. Jako dodatek do nich podaję najczęściej pieczarki. Wypróbujcie koniecznie.

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM
I OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
1 mała polędwiczka wieprzowa
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 mała gałązka rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki ocru balsamicznego
300 g małych pieczarek, obranych
masło do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety grubości 2 centymetrów. Czosnek drobno siekamy, obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. Plastry mięsa zalewamy oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Lekko rozbijamy plastry dłonią (ja ugniatam je palcami). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wlewamy łyżkę octu, podgrzewamy przez 30 sekund. Zdejmujemy mięso z patelni. W trakcie smażenia mięsa, na drugiej patelni przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Przyprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy łyżkę octu balsamicznego, smażymy mieszając przez minutę. Polędwiczki podajemy z pieczarkami i puree ziemniaczanym.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation