Kuchnia

Muffins & Sweets

Muffiny otrębowe z jagodami

Składniki na około 18 sztuk:

100 g otrębów (użyłam owsianych)
300 ml mleka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1)
3 jajka
160 g drobnego cukru do wypieków (proponuję dać mniej)
85 g cukru muscovado
300 ml oleju słonecznikowego
200 g jagód lub borówki amerykańskiej

Mleko i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.

Do naczynia wsypać mąkę, sodę, proszek, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać olej, oba cukry i wymieszać.

Połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Między papilotki rozdzielić ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

mojewypieki.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation