Kuchnia

przepisy

Brownie after eight (dla dorosłych)
SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
350g gorzkiej czekolady
250g masła
4 jajka
2 żółtka
120g cukru
30g mąki pszennej
20g ciemnego kakao
szczypta soli

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka, żółtka, cukier i sól utrzeć na puszystą, jasną, gęstą masę (ucierać około 3-5 minut). Wlać czekoladę z masłem - utrzeć. Dosypać mąkę i kakao. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać na blachę 24x27cm wyłożoną papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 28minut (ciasto jest dość wysokie jak na brownie)

KREM MIĘTOWY:
250g serka mascarpone
100g białej czekolady
75ml likieru miętowego
8 kropli nalewki miętowej (aptecznej np. Herbapolu)
kilka kropli jasnozielonego barwnika spożywczego (niekoniecznie)

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Następnie wszystkie składniki kremu umieścić w misce i zmiksować na niskich obrotach do momentu połączenia. Wyłożyć krem na całkowicie ostudzone ciasto. Jeżeli krem jest bardzo lejący schłodzić go najpierw 1-2h w lodówce.

POLEWA:
30g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą polać ciasto w esy-floresy. Widelcem przejechać po czekoladzie w różne strony, tak aby powstał fantazyjny wzór.
Ciasto odstawić do lodówki. Wyjąć co najmniej 2h przed podaniem. Podawać w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation