Kuchnia

Słodkości

Ciasto z truskawkami

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
2/3 kostki margaryny/masła (ok.160 g)
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny (małej)
truskawki


Truskawki odszypułkować i przekroić na pół. Margarynę roztopić na małym ogniu i zostawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i wlać roztopiony tłuszcz. Wszystko zmiksować mikserem. Ciasto wylać do blaszki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek środkiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem i piec ok. 30 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation