Nauka i natura

Zdrowie

niebo na talerzu: Domowe syropy na kaszel i przeziębienie

Nalewka z czosnku (naturalny antybiotyk, podnosi odporność,wzmacnia, można ją podawać powyżej trzeciego roku życia):

- sześć ząbków czosnku
- sok z całej cytryny
- łyżka miodu

Ząbki czosnku obieram, usuwam zielone części (to podobno one odpowiadają za ewentualne perturbacje żołądkowo - wątrobowe), rozgniatam i przekładam do słoika. Dodaję miód, sok z cytryny i odstawiam wszystko na kilka godzin. Odcedzam przez sitko. Powstały syrop podaję trzy razy dziennie po łyżce stołowej.

Syrop z mleka, żółtka, miodu i masła (znakomicie łagodzi kaszel):

Żółtko ucieram w kubku z łyżeczką cukru i miodu ( mikserem, końcówką do ubijania). Pół szklanki mleka podgrzewam lekko z łyżeczką masła, by było dobrze ciepłe ale nie gorące. Dodaję do utartego żołtka, mieszam. Podaję do picia trzy razy dziennie.

Syrop z cebuli (można stosować od 2 roku życia, podnosi odporność, łagodzi kaszel, pomaga w odksztuszaniu):

- dwie cebule
- dwie łyżki cukru
- łyżka miodu

Cebulę kroję w krążki zasypuję cukrem, dodaję miód. Potrząsam słoikiem co jakiś czas. Jest gotowy do użycia po dwóch - trzech godzinach. Podaję jedną łyżkę trzy - cztery razy dziennie.


Syrop z buraka na kaszel ( dla dzieci powyżej roku) :

- duży burak
- dwie łyżki cukru

Buraka kroję w kostkę i zasypuję cukrem. kiedy puści sok, podaję po łyżeczce, dwie trzy razy dziennie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation