Kuchnia

palce lizać

http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-malteserami

Składniki na ciasto:

150 g jasnego brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
100 g drobnego cukru do wypieków (pominęłam)
3 duże jajka
175 ml mleka
150 g masła*
2 łyżki napoju słodowego Horlicks (proszku)
175 g mąki pszennej
25 g kakao, przesianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła i mleka).

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, wymieszać.

Mleko, masło, Horlicks umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia masła, zdjąć z palnika. Nie gotować.

Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubić na lekką i puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania białek. Do masy jajecznej wlać gorące mleko, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.

Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić między nie przygotowane ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej).

Masa kremowa do przełożenia:

250 g cukru pudru (najlepiej zredukować jego ilość)
1 łyżeczka kakao
45 g Horlicksa
125 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki wrzącej wody
2 x 37 g opakowania groszków Maltesers
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder, kakao, Horlicksa, zmiksować. Pod koniec dodać wrzącą wodę i zmiksować (autorka przepisu wszystko zmiksowała w malakserze bez przesiewania cukru i kakao).

Wykonanie

Krem podzielić na pół. Połową przełożyć czekoladowe ciasto, drugą połową posmarować wierzch. Ozdobić Malteserami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation