Kuchnia

Słodkości - przepisy

Suflet czekoladowy z truskawkami
Składniki na 2 duże suflety lub 4 małe

80 g gorzkiej czekolady 70%

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka kakao wymieszana z 1 łyżeczką cukru

1 łyżeczka masła do posmarowania ramekinów

świeże truskawki i lody orzechowe

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją grzania góra- dół.

2. Żółtaka oddzielić od białek i ubijać je z 3 łyżkami cukru przez około 6 minut aż podwoja swoją objętość.

3. Ramekiny wysmarować masłem i obsypać mieszanką kakao i cukru

4. Do masy z ubitych żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę cały czas mieszając.

5. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Połączyć delikatnie 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodać pozostałą część i delikatnie wymieszać.

6. Gotową masę przekłać do przygotowanych foremek, wyrównać z góry i ostrym nożem oddzielić masę sufletową od brzegu foremki, po to aby suflet mógł się łatwo wspinać do góry.

7. Piec 10-14 min aż suflet urośnie. Podawać od razu ze świeżymi truskawkami i lodami orzechowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation