Kuchnia

Pysznoćsi

Migdałki w mlecznej czekoladzie

Składniki:

200g migdałów bez skórki
2 łyżki syropu klonowego*
200g mlecznej czekolady
2 szczypty soli
100g cukru pudru
2 – 3 łyżki gorzkiego kakao
potrzebny będzie również lód (zamrożona woda)
* można zastąpić domowym syropem: rozpuścić 60g drobnego cukru w 50ml gorącej wody

Przygotowanie:

Wsyp migdały do miski, wlej syrop i całość wymieszaj dokładnie ręką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż migdały na papierze. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Migdały powinny mieć złoty kolor. Wyjmij i pozostaw, aż całkiem wystygną.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Do większej miski włóż lód i wlej trochę zimnej wody.Możesz przykryć wierzch folią spożywczą.
Nad tym lodem ustaw miskę z upieczonymi migdałami. Wlej trochę czekolady i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką, aby wszystkie migdały zostały pokryte czekoladą, która pod wpływem zimna zastygnie.
Wlewaj stopniowo całą czekoladę, jednocześnie mieszając. Staraj się, aby migdały nie skleiły się i były ładnie pokryte warstwą czekolady. Pod koniec wsyp sól i wymieszaj całość.
W większej misce wymieszaj cukier puder i kakao.
Dodaj migdały i wymieszaj je z pudrem, podrzucając ostrożnie miską.
Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation