Kuchnia

potrawy z drobiu

Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkami

Składniki
2 podwójne piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych
10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski
5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski
Do marynaty
2 łyżki oleju
przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne

Przygotowanie
Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek.
Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie płaty. Z podwójnej piersi mają wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek).
Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły.
Marynata. Do miski wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka.
Po kilku godzinach na każdy płat układać:
- po kawałeczku sera żółtego
- pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie z odrobiną masła, posolić i popieprzyć).
- kawałek suszonego pomidora.
Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną mąki.
Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC na 30 min.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mixem sałatek.


Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/04/roladki-z-kurczaka-z-pieczarkami-serem.html#ixzz2j9ALRPP3
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation