Kuchnia

kuchnia

Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym

3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka soli
1.5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
3/4 szklanki cukru
200g masła
2 duże jaja
2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem



Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Tortownicę z wkładem kominowym o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem (np.masłem lub spryskać specjalnym tłuszczem do pieczenia w spray’u).

Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wymieszać z solą, cynamonem i kardamonem.

W drugiej misce zmiksować (lub utrzeć) masło z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać jaja w ostępach około 20 sekundowych.
Na najniższych obrotach miksera wmieszać mieszankę z mąką (tylko do połączenia składników) oraz domowy mus jabłkowy.

Piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty, ale lekko wilgotny.

Wyciągnąć ciasto z pieca. Odczekać z 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation